undefined

За тестот

block

Што прави тестот?

НИПТ детектира генетски абнормалности предизвикани од дополнителни или генетски информации што недостигаат во ДНК на детето.

blockblock

Кога можам да го направам?

Тестот може да се направи од 10-тата недела од бременоста.

blockblock

Дали ми треба тестот?

Генетските абнормалности може да се појават во секоја бременост.

Особено може да биде значаен за жените:

на 35-годишна возраст или постари,

со семејна историја на хромозомски состојби,

чиишто други скрининг тестови во првиот триместар покажале висок ризик од анеуплоидија.

undefinedundefinedundefined

Зошто се препорачува тестот за жени на 35-годишна возраст или постари?

Инциденцата на трисомии кај фетусот е директно поврзана со возраста на мајката. Ризикот од раѓање дете со Даунов синдром расте постепено и линеарно до околу 30-годишна возраст, а потоа експоненцијално се зголемува.

Ризик од Даунов синдром кај живородени деца (%)

Ризикот да се роди дете со Даунов синдром е 1/1.300 за 25-годишна жена; на возраст од 35 години, ризикот се зголемува на 1/365. На 45-годишна возраст, ризикот да се роди дете со Даунов синдром се зголемува на 1/30.

undefinedundefinedundefined

Како NIPT by GenePlanet се разликува од другите тестови?

NIPT by GenePlanet е најнапредниот, најсеопфатниот и најпрецизниот скрининг-тест во првиот триместар. Ви дава вредни информации за вашето бебе.

NIPT by GenePlanet има највисока стапка на детекција за најчестите трисомии (> 99 %).

Го намалува бројот на непотребни инвазивни пренатални тестирања, како што е амниоцентезата.

Тоа е најдобриот скрининг тест во моментов достапен на пазарот.

Независните студии, вклучувајќи ја и најобемната студија за употребата на НИПТ во клиничката пракса кај 147.000 бремени жени, покажаа дека NIPT by GenePlanet ги открива овие недостатоци со 99 % стапка на детекција.

blockblock

Скрининг тестови

NIPT by GenePlanet е најдобриот скрининг тест достапен во моментов

Во споредба со традиционалните скрининг тестови, NIPT by GenePlanet нуди повисока стапка на детекција и помал процент на лажно позитивни резултати. Ова значи дека помалку жени се изложени на инвазивни дијагностички процедури, како што се амниоцентеза или хорионски шприцеви, кои носат со себе 1 – 2 % ризик од абортус.

Ултразвукот е скрининг тест кој се препорачува во комбинација со НИПТ. Ултразвукот, исто така, може да открие морфолошки абнормалности, кои не мора да се предизвикани од генетски абнормалности.

Повлечете хоризонтално за да дознаете повеќе

Скрининг

Недела
Стапка на детекција
Стапка на лажно позитивни резултати

Ултразвук на нухална транслуценција

10-13

82-87%

5%

Тест на крв

12-13

82-87%

5%

Тест за проверка на повеќе маркери (троен тест)

> 12

70%

5%

Четворократен тест (Quad скрининг)

15-18

81%

5%

NIPT by GenePlanet

10

99,02%

0,14%

blockblock

Дијагностички тестови

Дијагностичките тестови се стандардна процедура за потврдување на високоризичните резултати од пренаталниот скрининг.

Амниоцентезата е дијагностички метод за добивање примерок од феталниот генетски материјал за анализа. Во споредба со амниоцентезата, НИПТ е скрининг, а не дијагностички тест.

Главната предност на скрининг тестот е неговата неинвазивна природа, која не претставува никаков ризик за бебето. Амниоцентезата, како инвазивна процедура, носи шанса за спонтан абортус.

Повлечете хоризонтално за да дознаете повеќе

Дијагностичка постапка

Недела
Ризик од спонтан абортус

Амниоцентеза

14-16

1,0-2%

Примерок од хорионски ресички (CVS)

10-12

1,0-2%

Примерок од крв од папочна врвца

24-34

ВИСОК РИЗИК

undefinedundefinedundefined
undefined

Како да го направам тестот?

Со посета на гинеколог по ваш избор, кој зема мал примерок од венска крв.

Следете нè на

© 2022 GenePlanet Сите права се задржани