Razgovarajte s vašim pacijentima

Razumijemo da će mnogi pacijenti imati pitanja u vezi s neinvazivnim prenatalnim testiranjem.

Naveli smo nekoliko tačaka koje treba uzeti u obzir prilikom razgovora sa svojim pacijentima o mogućnostima probira koje su im dostupne.

1

NIFTY može biti koristan kao probirni test za žene iz grupe visokog rizika.

ISPD (Međunarodno društvo za prenatalnu dijagnostiku) prepoznaje da NIFTY (u kombinaciji s odgovarajućim genetskim testiranjem) može biti koristan kao probirni test za žene s velikim rizikom da dobiju dijete s hromosomskim abnormalnostima. Pozitivan test NIFTY bi se trebao potvrditi invazivnim testiranjem.

2

Dobra opcija za trudnice s povećanim rizikom od određenih abnormalnosti hromosoma.

NSGC (Nacionalno društvo genetskih savjetnika) podržava NIFTY kao mogućnost za pacijentice čija trudnoća nosi povećani rizik za određene abnormalnosti hromosoma. Pacijentice s visokorizičnim rezultatima testa NIFTY za bilo koju abnormalnost hromosoma trebale bi primiti genetsko savjetovanje i mogućnost standardnog potvrdnog dijagnostičkog ispitivanja.

3

Niže lažno pozitivne stope u poređenju s tradicionalnim probirnim testovima dovode do manje invazivnih dijagnostičkih postupaka.

Lažno pozitivne stope povezane s tradicionalnim probirnim testovima znače da će mnoge žene koje ne nose fetus s abnormalnošću hromosoma imati invazivne dijagnostičke postupke i izlagati se inače nepotrebnom riziku od pobačaja.

Poređenje lažno pozitivnih stopa (FPR)

GenePlanet NIFTY

0,1%

Integrirani probir

4%

Serumski integrirani probir

7%

Četvorostruki probir

10%

Probir u prvom tromjesečju

9%

4

Tradicionalne metode probira imaju nižu stopu detekcije i veće stope lažno pozitivnih rezultata.

Mnoge mogućnosti prenatalnog probira već postoje. Međutim, u poređenju s neinvazivnim prenatalnim testiranjem (NIFTY), tradicionalne metode probira imaju niže stope detekcije i veće stope lažno pozitivnih rezultata. Invazivni dijagnostički testovi poput amniocenteze ili uzorkovanja horionskih resica (CVS) su tačni, ali imaju 1-2% rizika od pobačaja.

Upoređenje stopa detekcije

GenePlanet NIFTY

> 99%

Dostupno od 10 sedmice

Integrirani probir

< 96%

Dostupno od 15 sedmice

Serumski integrirani probir

< 88%

Dostupno od 15 sedmice

Četvorostruki probir

< 81%

Dostupno od 15 sedmice

Probir u prvom tromjesečju

< 80%

Dostupno od 10 sedmice

Kontaktirajte nas

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s testom NIFTY by GenePlanet, kontaktirajte nas.