Nije svaki NIPT NIFTY

Objavljeno: 20 Apr 2023

"Šta je NIFTY test? Jesu li NIPT i NIFTY ista stvar? Je li važno koji ću test izabrati?"

Sve su to pitanja s kojima se susreću mnoge trudnice kada se odlučuju na prenatalno testiranje. Ovaj članak objasnit će NIPT metodu i NIFTY test kako bi vam pomogao da odlučite na temelju dobrog razumijevanja i pouzdanih informacija.

NIPT = neinvazivni prenatalni test

Akronim NIPT označava neinvazivni prenatalni test. To su genetski testovi temeljeni na uzorku krvi majke. Već u ranoj trudnoći svaka trudnica ima u krvi i svoj i bebin DNK. Testiranjem tog DNK možemo otkriti genetske abnormalnosti kod bebe, kao što je Downov sindrom, već u prvom tromjesečju trudnoće.

undefinedundefined

Svi NIPT testovi sigurni su za trudnicu i plod. NIPT screening test pouzdaniji je od ultrazvučnog mjerenja nuhalne translucencije te dvostrukih i četverostrukih hormonskih testova.

Dakle, NIPT je metoda testiranja. Međutim, postoji nekoliko pružalaca usluga na tržištu koji se razlikuju po broju testiranih abnormalnosti, metodi analize i lokaciji laboratorija.

Od svih pružalaca usluga u BIH trudnice najčešće biraju NIFTY test.

Pogledajmo razloge za to!

undefinedundefined
undefinedundefined

Nezira Muhović 29

Odlučujući koji prenatalni test odabrati zamolila sam svog ginekologa da mi preporuči najpouzdaniji na tržištu. Već imam 29 godina i kao svaka majka željela sam mirnu trudnoću. Odabrala sam NIFTY by GenePlanet jer je najpouzdaniji test na tržištu, analizira cijeli genom i ima najmanji broj lažno pozitivnih rezultata.

NIFTY-ju vjeruje više od 10 miliona majki diljem svijeta. Drago mi je što sam odabrala NIFTY, jer rezultati koje sam dobila za 6 dana potvrdili su da ću roditi zdravog dječaka.

Mir i olakšanje koje sam osjetila kad sam čula rezultate ne može se porediti ni s čim, ili, kako neko kaže, kvalitetnija kolica ne mogu se kupiti za te novce.

NIFTY = vodeći neinvazivni prenatalni test na svijetu

Šta je natjeralo više od 10 miliona trudnica da vjeruju NIFTY-ju?

Najpouzdaniji

Napredna tehnologija NIFTY daje budućim roditeljima izuzetno pouzdane rezultate o genetskom zdravlju njihovog nerođenog djeteta.

Pouzdanost testa dokazana je najvećom validacijskom studijom NIPT-a u kliničkoj praksi, koja je uključila gotovo 147.000 trudnica.

NIFTY rezultat niskog rizika znači više od 99% vjerovatnoće da vaša beba nema testirane abnormalnosti. Ova sigurnost daje budućim roditeljima mirniji ostatak trudnoće.

Najopsežniji

NIFTY by GenePlanet test ima prednost pregleda svih djetetovih hromosoma svojom jedinstvenom tehnologijom, dajući sveobuhvatniji pogled na djetetovo genetsko zdravlje.

Pored najčešćih trisomija (sindromi Down, Edwards i Patau), NIFTY Plus testira i trisomije 9, 16, 22, aneuploidije spolnih hromosoma i 60 sindroma delecije i duplikacije.

Ako test otkrije bilo kakvu dodatnu abnormalnost u genetskom kodu, kao što je bilo koja druga trisomija, brisanje ili duplikacija određene veličine, to se također prijavljuje na vaš zahtjev.

Sveukupno testira više od 200 genetskih abnormalnosti, što ga čini najopsežnijim NIPT testom na tržištu.

Evropski standardi kvaliteta

Osim što je najpotvrđeniji NIPT na tržištu, kojem vjeruje više od 10 miliona trudnica diljem svijeta, također je baziran u EU.

Uzorke NIFTY by GenePlanet obrađujemo u vlastitom laboratoriju u Zagrebu.

To znači da cijeli proces prati evropske standarde kvaliteta koji su među najvišima u svijetu.

undefinedundefined

Svi ovi razlozi uvjeravaju i ginekologe i majke da je NIFTY test pravi izbor za njih. Godinama NIFTY nastoji isporučiti najopsežnije i najtačnije rezultate što brže moguće.

Ako odaberete NIFTY test, zapamtite da nisu svi NIPT testovi NIFTY i pobrinite se da odaberete najbolji dostupni test.